Böcker

Jag ser allt du gör

April 18, 2020

Lyckan när jag läste att Annika Norlin skulle ge ut en novellsamling till våren! Och att den är här nu! Tycker så rysligt mycket om hennes musik och texter och jag tycker att Jag ser allt du gör  är en fröjd att läsa. <3 

2014 gav hon ut Texter (en samling av hennes låttexter och andra småtexter). I anslutning till den boken berättar hon: “Låtskrivande handlar för mig om ett ständigt vägande: en euforisk rad till en sorgsen melodi. En varm röst till kalla ord. Hårda trummor till mjuka melodier.”  

Jag tycker att det fångar hennes språk och ton så bra. Humorn och allvaret hand i hand. Novellerna handlar om naturen och bygden – om  gemenskapen och ensamheten. Om att behöva varandra. Om behovet att bli sedd. Också mysigt med musikreferenserna, som i novellen nedan (även om just den biten handlar om kärlek).

ur: KUL FÖR DIG, TRIST FÖR MIG
”>>Vet ni hur jag förstod att jag hade hittat rätt när jag blev ihop med Lisa?<< sa Eleganten. >>Det var när hon skällde ut mig på ett sånt sätt att jag förstod att hon tänkte fortsätta med det. Hon tänkte inte gå nånstans, så kändes det. Typ som att hon hade investerat fyra miljoner i ett renoveringsobjekt och nu tänkte hon sätta igång. Nu tar vi köket, hur jävla äckligt det än är så finns det ett trägolv där under. Så får hon mig att känna mig.<<
>>Men Eleganten, det låter ju förjävligt<< sa jag. >>Får hon dig att känna dig som ett renoveringsobjekt.<<
>>Du lyssnar ju inte. Hon får mig att känna mig som att det finns ett trägolv. Jag kan inte hitta det själv, men hon kan.<<
(91-92)

Min absoluta favorit är novellen , som handlar om en kvinna som förlorat sitt barn och bestämmer sig för att börja gå, långt, länge, bara gå. Den är så vacker, ömsint och förtvivlat sorglig, med varma stråk som bryter igenom. 

ur: GÅ
”Efter bastun och folkölen och maten sov hon faktiskt. Ostörd sömn sov hon, så djup att hon inte drömde en enda mardröm, inte vad hon mindes i alla fall när hon vaknade och klockan var 06.30. Det var också en sak hon visste nu. Att högre upp än allt annat man kan önska sig på denna jord står
1. Folk man älskar som är friska samt lever
2. Tung sömn.”
(198)

No Comments

Leave a Reply