Böcker

Nya bilderböcker

April 28, 2019

Här kommer tips på några av vårens nya bilderböcker!

En pojke och en giraff ger sig iväg i liten, gul båt och hamnar mitt i en storm. Gula båten av Nina Laden och Melissa Castrillon är ett drömmigt äventyr till havs som slutar alldeles tryggt och mjukt.

”Stranden borta.
Skummet yr.
Vindar vinder.
Äventyr.”

Och visst är det något med rim som får det att kännas som att flyta i vågor? Boken är full av ljuvliga bilder på havet och livet under havsytan. Valar, tång och vågor i genomgående färgskala. 

Och här kommer en countrylåt i bokform – Farwest av Peter Elliott och Kitty Crowther! Berättelsen grundar sig på det franska uttrycket ‘qui va à la chasse perd sa place’ vilket ungefär betyder att den som ger sig ut för att jaga förlorar sin plats. Och det är precis vad som händer i Farwest. När cowboyen kommer hem efter en tur iväg så sitter Koko på hans plats. Koko sover i cowboyens pyjamas och skickar vykort till cowboyens pappa. Men kanske finns det ändå plats för både Koko och en cowboy…

På Picturebook Makers kan man läsa om hur boken kom till: https://blog.picturebookmakers.com/post/174624862276/peter-elliott-kitty-crowther

Och karaktärerna som dyker upp på sidorna är kändisar som Rosa Parks och Patti Smith! Så många roliga detaljer, knäppa karaktärer och vackra, böljande landskap. Om att finna sin plats och om att dela sin plats med andra.

Och här är en till jag gillar! Dom som kallas vuxna av Annica Hedin och Hanna Klinthage. Jag tyckte så mycket om Beatrice Alemagnas Vad är ett barn?. Här är de vuxnas motsvarighet kan man säga – där det är vuxnas egenheter som lyfts fram och förklaras.

Boken ställer frågor som varför vuxna inte köper lördagsgodis, varför vuxna önskar sig tråkiga saker när de fyller år och varför vuxna badar så kort. Och svaren är såklart lika olika som antalet vuxna. En mysig bok full av vuxnas osäkerheter och drömmar.

Jag tycker så mycket om sådana här myllrande bildvärldar. Hanna Klinthages illustrationer ska jag hålla koll på framöver!

No Comments

Leave a Reply