Böcker

Kom hem Laila

September 13, 2018

Det är något med Eva Lindström som får mig att känna mig hemma. Nog tonen, stämningen. I hennes senaste bok Kom hem Laila är Laila långt borta. Hemma finns det några som längtar efter henne, och de föreslår olika saker som Laila ska få som skulle hjälpa henne hem. Bilderna tar vid varandra på ett roligt sätt – på första uppslaget ska hon få en luftmadrass som hon sedan kan använda som båt på det andra uppslaget då hon ska få en sjö. Vilka hinder Laila än må stå inför så måste hon komma hem.

Och kanske var Laila aldrig särskilt långt borta i den här berättelsen (tänker lite som i Apan och jag där apans svans skymtar, även om  den som saknar inte ser det). De som längtar och väntar här känns glada och trygga, som att de hela tiden vetat var hon var. Men ändå, en liten smak av känslan. Både det är sakna, och att ha någon som saknar en.

Det är charmigt och poetiskt och jag tycker så mycket om Eva Lindströms karaktäristiska bilder med stora ytor och små rangliga figurer i dämpade pastell- och naturfärger.

Annat av Eva Lindström:
Den stora vännen
Kattmössan

Musse
Vi är vänner

No Comments

Leave a Reply