Böcker

Höstens bilderböcker <3

September 27, 2018

Just nu bara strömmar höstens nya böcker in, och lyckan när så många av mina favoriter kommer med nytt. Här kommer en drös med bilderbokstips!

Pekböcker1Pekböcker2Först den här knäppa – Den hungriga fisken av Sara Gimbergsson. Så mycket bra miner på fisken i den här boken, haha, har nog aldrig sett någon som ser mer äcklad ut!? Fisken är hungrig och provar att äta krabbor, sköldpaddor, musslor… men inget smakar bra. Och det är ett tufft liv i havet, en äter och en äts. Mycket charmigt med ett lyckligt slut!

Dumma boken av Siri Ahmed Backström är en härligt ilsken bok. Det är inte bara boken som är dum – gröten, snön och paddan är också dumma. Allt kastas iväg med stora utropstecken. Det fina är att boken bara kapslar in känslan, det slutar i lika mycket ilska som det började. Och det är okej.

OmOrm-IEnPöl1OmOrm-IEnPöl2Om orm av Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen handlar också om en som är hungrig, men här är det en orm. Ormen sover och drömmer om olika djur att äta, den ena större än den andra. Det är en vardagsskildring av ett ormliv kan man säga. Rolig att läsa tillsammans och gissa vad som gömmer sig i ormens mage.

Och en hjärtknipande och fnissig berättelse om att ta hand om, vare sig den som rås om vill det eller inte. De två myrorna Nissin och Pock upptäcker att det händer något i deras pöl – det bubblar och piper och plötsligt är hela pölen full av småbarn. Nissin och Pock bestämmer sig för att ta hand om dem, och startar en skola för att lära dem att bära barr och bygga stack. Men småbarnen är visst grodyngel och en dag hoppar de iväg. Nissin och Pock saknar dem så mycket och gråter länge, länge. Tur att det kommer en ny vår och en ny bubblande yta. Så mycket omtanke i I en pöl av Karin Cyrén, höstens kanske roligaste bok!

Lindenbaum1Lindenbaum2Pija Lindenbaum är aktuell med två böcker, sicken lyx! Det är en samlingsvolym: Pijas bästa, där vi möter favoriter som Gittan och gråvargarna och Else-Marie och småpapporna. Det är också en underbar version av den klassiska sagan om Mäster Skräddare, Bidde det då? Om en liten man med ett litet tyg. Som drömmer så stort och som nöjer sig med så lite. Tycker om honom så mycket!

Hundpromenaden1 Hundpromenaden2Och Sven Nordqvist har gjort en bok om en liten som får gå ut och gå med en tants hund, jag behöver väl inte säga något mer än det? Det är en ordlös berättelse i stort format, fylld av fart, magi och fantasi och den bara kryllar av förtjusande små figurer! Kuriosa – om en lägger alla boksidor efter varandra så skulle de hänga ihop. Hundpromenaden – vilket konstverk!

 

Vilka har jag missat? Tipsa gärna om dina favoriter!

No Comments

Leave a Reply