Böcker

Doften av en man

October 29, 2017

Doften av en man är fortsättningen på Agneta Pleijels självbiografiska roman Spådomen. När Spådomen slutar är det 1940-tal, och huvudpersonen är 20 år. Och det är där som Doften av en man tar vid, då Agneta har flytt sin mammas sorg över föräldrarnas separation och sökt sig till Göteborg.

“Varje människa, särskilt en dotter, måste hitta ett utrymme som är helt hennes eget.” 17

(OK, bara en havsskildring då…)

“Fortfarande vet hon inte mycket om staden dit hon flyttat. Bara att vinden är saltbemängd. Att den har färdats länge över Atlanten där de stora valarna lever. Att havet bortom staden välver sig i skyhöga vågor och sjunger vilt och lockande.” 26-27

Agneta rör sig i en intellektuell universitetsmiljö, hon läser litteraturhistoria, skriver och förvånas när hon blir lyssnad på under seminarierna. Hon blir förälskad, äter grönsakssoppa, älskar, bryter upp. Vill vara nära, men är rädd för att bli övergiven.

“Vissa saker kan de inte tala om. Inte om hudlösheten. Inte om stunderna av självtvivel, svartsyn och grubbel. Inte om att vara en seismograf för andras sorger.” 49-50

Och hela tiden mannens blick på kvinnan: att anses mindre värd och behandlas annorlunda på grund av sitt kön. Både på universitetet, i förhållandena och fortsatt i Stockholms kulturvärld när hon börjar arbeta. Övergreppen.

“De flesta män är mentalt begränsade. Insnöade i en förlegad kvinnosyn.” 50

“Hon vet inte vem av dem som är redskap för den andre. Hon vill bara bli av med honom. Resten får betecknas som våldtäkt, fast hon inte gör motstånd.” 122

Även denna bok utspelar sig under ungefär 20 år och handlar om vad det innebär att vara kvinna och hur en kan leva tillsammans med andra utan att inskränka sig själv. Om språk och skrivande. Som läsare dras man in i romanvärlden, vill stanna där. I hennes språk, motstånd och längtan.

Läs mer: Spådomen

No Comments

Leave a Reply