Böcker

Tre och Natten

May 25, 2017

Tre-PerNilsson&LisenAdbåge och Natten-SaraVillius&MariKanstadJohnsen

Här är tips på två nya bilderböcker med lekfullt tilltal och knäppa härliga bilder: Tre av Per Nilsson och Lisen Adbåge samt Natten av Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen.

Tre-PerNilsson&LisenAdbåge Tre-PerNilsson&LisenAdbåge

I Tre är berättaren väldigt framträdande. Hen berättar först att Jonatan har tre ben och tre fötter – för att på nästa sida rätta sig själv: “Nej, nu sa jag fel.” Ganska busigt! Tycker om att illustrationerna skiljer sig åt från en sida till en annan, påståendesidan är avskalad och enfärgad och saktar ned tempot något, för att sedan bryta ut i många färger och detaljer.

Natten-SaraVillius&MariKanstadJohnsenNatten-SaraVillius&MariKanstadJohnsenNatten-SaraVillius&MariKanstadJohnsen
I Natten får en många tillfällen att låta som en vind (= bra grej!). Det är natt och kallt och läsaren gör nedslag i mörkret: månen lyser, räven smyger och en flicka är vaken sent och bakar blåbärspaj. Berättelsen är uppbyggd kring frågor som: “Vad gör månen?”, “Var är månen?”, “Vem lyser månen på?” vilket kan skapa mysig  tillsammansläsning. Och har inte ugglan som lyssnar efter mat tidernas bästa min?

Kommentera

No Comments

Leave a Reply