Böcker

Händelser vid vatten

July 25, 2016

20160724_0498

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman är en berättelse från de jämtländska skogarna och den tynande byn Svartvattnet.  Det är sjuttiotal och Annie och hennes dotter Mia kommer nya till byn på midsommarafton. Samtidigt sker ett dubbelmord nere vid Lobberån, och det är Annie som upptäcker det fasansfulla. Mordet fungerar som en kuliss, men det är människornas relationer som står i fokus. Misstänksamheten människor emellan. Familjefejder. Att skydda varandra oavsett vad.

Det är arton år senare och berättelsen fortsätter. Mia har hunnit bli vuxen, dubbelmordet är fortfarande outrett. Men sanningen om det där som egentligen hände vid Lobberån kommer plötsligt allt närmare… Boken är mycket vacker och vemodig och fylld av vindlande karaktärs- och naturbeskrivningar! Ett fint sensommartips helt enkelt!

“Hjärtat rörde sig som ett djur i bröstkorgen.” (14)

“Det stod ingenting om resan i hennes anteckningsböcker för de fanns inte än. Ensamheten hade inte börjat.” (21)

“Efteråt var hon inte ens säker på platsen längre. Den var inte märkt eller avgränsad. Den vandrade som en solfläck mellan molnskuggor. Det var en händelse, en händelse vid ett vatten. Som allting här.” (88)

“Han tänkte på att det finns platser – eller stunder – som är nära nog stilla. Där tickandet är så gott som omärkligt. Han tyckte om att stå i det öppna fönstret på natten och känna luften mot ansiktet. Det var en hel del saker som han mindes att Annie hade gjort som tycktes vetta som stillheten. Hon hade vetat om den.
Hon stod på bron och lyssnade på regnet i asparna.” (541-542)

No Comments

Leave a Reply