Böcker

Stopp! Ingen får passera!

June 27, 2016

Stopp!Ingenfårpassera!1Stopp!Ingenfårpassera!6 Stopp!Ingenfårpassera!4Stopp!Ingenfårpassera!3

Tips på en lekfull bilderbok om överhet och om att göra motstånd. På allra första sidan, nej, redan på titelsidan gör general Alcazar det klart för både den vaktande soldaten och läsaren att det är han som bestämmer. Ingen får passera bokens mittgräns, in på höger sida. Så är det bara. Generalen vill ha sidan tom så att han kan komma in som hjälte precis när han vill. Det blir väldigt effektfullt att utnyttja bokens format som berättartekniskt grepp på det här sättet.

Fler och fler personer stiger in på den vänstra sidan. De frågar, ifrågasätter, trängs. Soldaten som blockerar vägen säger nejnejnej förlåt nej. Men så råkar en boll studsa in på fel sida gränsen… och soldaten låter barnen hämta sin boll, och sen låter han alla andra, en efter en, att också ta sig över bokuppslaget. Detta går inte ostraffat förbi! Iallafall inte om generalen får bestämma… Men får han det? Och vem är det egentligen som är hjälten i den här berättelsen?

Tyckte väldigt mycket om alla knäppa och uttrycksfulla figurer i den här boken. Kul med persongalleri också så man kan hitta några i myllret.

No Comments

Leave a Reply