Böcker

Sverige: en (o)besvarad kärlekshistoria

April 12, 2016

Sverige-EmmaHåkansson

Så vill jag tipsa om en viktig antologi – Sverige: en (o)besvarad kärlekshistoria, redaktörer Lejla Hastor och Nivin Yosef. Boken består utav en samling korta texter av första generationens svenska kvinnor, som växt upp och nu lever och verkar i Sverige. Om deras upplevelser av en dubbel identitet, minnen av ett tidigare hem och den allt för vanliga och distansskapande frågan ”Var kommer du ifrån, egentligen?”. Berättelser om att försöka passa in och om att göra motstånd. Det är deras berättelser, som tidigare inte fått så mycket utrymme i historieskrivningen. Det är deras Sverige.

Här kan man läsa min vän Elnaz fantastiska text ”Åtta sorters kakor”. <3

”För jag förstår, hans uppväxt är linjär och hans vokabulär innehåller inte några minerade ord. Han frågar ibland om ljudet av granaterna, de svarta gardinerna och de gömda kassettbanden i tvättmaskinen. Mitt förflutna berikar honom. ”Du föddes mellan en revolution och en flykt”, säger han. ”Och åren däremellan, ett krig som aldrig ville ta slut.” Jag kan även den här leken utantill.” – Elnaz Baghlanian

1 Comment

  • Reply Elnaz Baghlanian April 16, 2016 at 11:23

    Fina du! <3

  • Leave a Reply