Böcker

Det är något som inte stämmer

December 23, 2015

Det är något som inte stämmer /emmahakansson.se

Under årets mörkaste dagar läser jag Det är något som inte stämmer av Martina Haag. En fin och sorglig berättelse om hur det kan vara när ens partner och bästa vän plötsligt inte vill vara kvar hos en. När ens person tar avstånd och ljuger långt innan orsaken uppdagas. Hur man överlever det. I boken möter läsaren författaren Petra Wallin och (inte längre) hennes Anders. Anders som har blivit kär i sin kollega som han gör tv-program med. Berättelsen har två parallella spår, ett där Petra märker att det är något som inte stämmer och gör allt för att det ska bli som vanligt i familjen, och ett där Petra har svikits och lämnats och där hon flytt till den ensliga fjällen för att vara stugvärd och skriva på sin bok. Och försöka ta sig igenom den värsta sommaren.

“Jag vill berätta att man klarar sig, fastän man faller tusen meter i sorg. Att man tror att man ska dö, men man överlever. Jag hade behövt höra det hundratals gånger. Allt går, på något konstigt sätt så går det till slut. Även om man dör ganska mycket på vägen.”

“Det är den vackraste sommaren någonsin och jag vill bara att den ska vara över. Jag vill bara att dagarna ska gå. Jag kan inte alltid känna såhär. Det klarar jag inte. Jag överlever inte det. Bläddrar fram till januari i almanackan och skriver: Nu måste jag må lite bättre. Det är om ett halvår. Jag ska bara ta mig igenom dessa sex månader, sen måste jag må på ett annat sätt.”

“Han kommer att ändra sig, bara det går tillräckligt lång tid. Jag skriver upp varje kvart på ett papper på morgonen och så stryker jag över den när den har passerat. Sen skriver jag upp nästa klockslag och väntar på att få stryka över det. Jag väntar ut livet.
En kvart i taget.
6.15
6.30
6.45
7.00″

 

No Comments

Leave a Reply