Böcker

En liten bok om kärlek

September 22, 2015

Enlitenbokomkärlek

“Mamma och pappa döpte mig till Fred. Men det hjälpte inte. Det blev krig i alla fall.” (11)

Det är den kallaste vintern på väldigt länge. Och den mörkaste. Inga gatlampor är tända och folk har mörkläggningsgardiner för fönstren för att skydda sig mot bombplan. Hemma i klädkammaren hänger pappans kostym och hans dansskor står redo, det är bara pappan som saknas. Freds pappa är långt borta uppe i Norrland och bevakar gränsen. I klädkammaren susar det från en ventil, och Fred tänker att det är pappan som kommunicerar från där han är. Han pratar med ventilpappan. Mycket om kärlek. Mest om Elsa, som har burrigt hår, pratar i näsan och är bra på att bryta arm.

En dag i skolan försöker Fred hjälpa Elsa med ett mattetal:
“Jag rev loss en papperslapp av mitt räknehäfte och skrev: ‘Tal 5=308’. Jag vek ihop den till ett litet paket som hon skulle få som julklapp i förväg. Jag hade försökt få nollan att likna ett hjärta, men inte så likt så att det skulle bli pinsamt.” (21)

Om den första kärleken och om att hålla ihop en liten familj fast någon saknas. Om kriget som påverkar hela tillvaron och idioten i svart mustasch. En liten bok om kärlek är en så väldigt hjärtknipande berättelse av Ulf Stark, ackompanjerade av Ida Björs fina illustrationer.

(Om pappan)
“-Jag skulle så gärna vilja att han kom, suckade hon. Om så blott för några timmar.
– Det är mycket längtan med kärlek, sa jag och suckade jag med.
– Ja, sa hon. Det är som att vara glad och ledsen på samma gång.” (47)

No Comments

Leave a Reply