Böcker

Anteckningar från en ö

July 7, 2015

AnteckningarFrånEnO-EmmaHI Anteckningar från en ö får man följa Tove Janssons och Tuulikki Pietiläs liv från en ö i den finska skärgården. Från tältdrömmar om en liten stuga till husbygge och vidare till den sista sommaren på ön. Mysig läsning, särskilt om man inte kan få nog av Tove Janssons havsbeskrivningar. Boken är som en loggbok över ölivet samt innehåller Tuulikkis naturmålningar.

“Vi drömde om hur stugan skulle se ut. Rummet skulle ha fyra fönster, ett i var vägg. I sydost gav vi plats för de stora stormarna som rasar tvärs över ön, i öster får månen spegla sig i gloet och i väster finns en bergvägg med mossa och stensöta. Norrut måste man kunna hålla utkik för att se vad som kommer åkande och hinna vänja sig.” (15)

“Alla mänskor vet ju att i Finland ska varje stuga ha en “kotipihlaja”, en hemrönn vid knuten, det hör till och är ett tecken på frid och sammanhållning. Vår husrönn är öns enda träd. När rönnen var liten splittrades den av sprängsten, men tog sig och förgrenade sig med Rosa rugosan och bildade en djungel, inte stor, men tät. Innan jag blev stel i benen brukade jag åla mig in i djungeln för att få vara osynlig i ett utrymme som var genomgående grönt och utan en skymt av havet. Ibland kom katten efter men vi störde aldrig varandra.” (70)

“Det kan hända att man blir tyst av att bo länge på tumanhand, i varje fall på en ö. Det man säger har mest bara att göra med vardagens gång och om vardagen går som den brukar säger man ännu mindre. När det blev för tyst gick jag ut på backen och om inte måsarna skrek halsen av sig hade man åtminstone vind och väder som höll liv, och nångång i absolut bleke kunde man lyssna sig till det omärkliga oavbrutna skeendet nere på marken, under rönnen eller verandabryggan och isynnerhet på natten. Och i dimma ropade båtarna.” (82)

 

1 Comment

  • Reply Sent i november – Emma Håkansson November 6, 2017 at 16:46

    […] Läs mer: Tove Jansson: arbeta och älska Bildhuggarens dotter Anteckningar från en ö […]

  • Leave a Reply