Böcker

Denna dagen, ett liv

May 25, 2015

DennaDagenEttLiv
Denna dagen, ett liv är en väldigt fin biografi över Astrid Lindgrens liv och författarskap. Det handlar om familjen, om att höja barnbokens status och värna om barnens väl, om krig och politik, om djurens rättigheter, om ensamhet och om döden. Astrid Lindgren, hon var klok hon.

“Människan har ett bräckligt litet värn mot vad livet kan hitta på att slå till med, om hon inte lärt sig vara ensam. Det är nästan det viktigaste som finns.” (s 16)

“Vad som inte är livets mening vet jag. Att samla pengar och prylar och grejer, att leva kändisliv och fina upp sej på damtidningarnas kändissidor, att vara så rädd för ensamhet och tystnad att man aldrig hinner i lugn och ro tänka efter: Vad gör jag med min korta stund på jorden?” (s 5)

Om barnlitteratur: “Om det är konstnärligt riktigt gjort, ska en berättelse också kunna tala allvar om död, och det får barna, banne mig, finna sig i. Döden och kärleken är det stora som människan upplever, det intresserar alla åldrar. Man ska inte skrämma barn till ångest, men de behöver likaväl som en vuxen uppröras av konst. Man måste riva upp en själ som eljest sover, alla behöver ibland gråtas och förskräckas.” (s 304)

Och framöver vore det roligt att läsa hennes krigsdagböcker som nyss kommit ut, samt läsa om hennes barnböcker. Detta liksom:

“Varför kunde man inte hela livet igenom bevara den där förmågan att uppleva jord och gräs och regnsus och stjärnhimlar som salighetsliv?” Melker ur: Vi på Saltkråkan

“Om inte döden vore så svår så svår, och om vi inte vore så små och ensamma.” ur: Mio min Mio

“‘Söstra mi’, sa Birk. Ronja hörde det inte, men hon såg det på hans läppar. Och fastän ingen av dem kunde höra ett ord, talade de med varann. Om sådant som måste säjas innan det var för sent. Om hur bra det var att älska någon så att man inte behövde vara rädd ens för det svåraste, det talade de om fast ingen av dem hörde ett enda ord.” ur: Ronja Rövardotter

4 Comments

 • Reply Jessica May 26, 2015 at 12:48

  Å låt oss läsa Astrid Lindgren hela sommaren! Fina fina Astrid. Och du, Emma, borde titulera dig citatskattsamlare av första rang.

  • Reply Emma May 26, 2015 at 16:41

   Alltså det var en av de finaste komplimangerna en kan få! <3

 • Reply Mari May 29, 2015 at 06:35

  Alltså jag blir helt stum av alla vackra citat och ivrig att läsa mer om Astrid Lindgren i sommar. Vilken människa! Tack för att du gjorde ett inlägg om en av Sveriges, kanske världens, bästa författare. Hon var ju helt makalös till att skriva!

  • Reply Emma May 29, 2015 at 07:18

   <3

  Leave a Reply