Böcker

The first bad man

April 24, 2015

MirandaJuly

The first bad man handlar om Cheryl, en fyrtioårig kvinna med en ständig klump i halsen och som arbetar med att bland annat ta fram självförsvarsträningsprogram. Hon bor ensam och har utvecklat ett speciellt system hemma för att hantera vardagen (tips är tex att endast ha ett fåtal tallrikar för då hinner det aldrig att bli ett diskberg!).

När Cheryl söker kontakt med en terapeut beskriver hon sig såhär:

”Meddelandet kändes för kort för en terapeut.
’Jag är fyrtiotre’, lade jag till, fortfarande viskande. ’Av medellängd. Brunt hår som nu är grått. Inga barn. Tack. Var snäll och ring tillbaka. Tack.’” (62)

Cheryl är olyckligt förälskad i Phil, en äldre kollega, tänker att de hör samman över livstider och världar. Hon försöker få honom att förstå att de borde vara tillsammans.

”Jag satte på mig en kritstrecksrandig herrskjorta som jag hade sparat. Att se mig i den skulle omedvetet få honom att känna det som om vi just hade vaknat tillsammans och jag hade kastat på mig hans skjorta. En behaglig känsla, skulle jag tro.” (36)

En dag tvingas hon ta emot Clee, chefens sextonåriga dotter, som inneboende, och systemet hon brukar använda sig av fallerar fort. Clee har ingen respekt för ordningen, eller för Cheryl – och inneboendet utvecklas till ett slags maktkamp med både stegrande puls och blåmärken till följd…

Å, Miranda July! Det är den vemodiga, obekväma humorn och värmen, och känslan av att titta in hos någon när den inte vet att den är betraktad (och allt märkligt som hör det vardagliga till). Som avslutning ett stycke som känns väldigt Julyskt, då Cheryl tittar igenom företagets gamla försvarsvideos:

”Vid ’Lektion 10: Barmhärtighet och avancerad barmhärtighet’ undrade jag om någon av oss någonsin hade tittat på hela den här videon. Dana verkade göra sin egen grej. Med sin höga klack tryckt mot fotbollen lyssnade hon på skälen till varför en person skulle få leva. ’De har små barn. De har djur som knappast någon kommer att vilja adoptera – till exempel en illaluktande gammal hund utan tänder. Tar du livet av en hund genom att ta livet av dess ägare? Fråga kanske om de har djur och be sedan att få se en bild eller en beskrivning av djurets hälsotillstånd.’” (98-99)

<3

2 Comments

  • Reply Jessica April 24, 2015 at 14:01

    Jag har alltid tyckt om Miranda July på håll, det vill säga aldrig läst något av hennes verk. Jag inser ju nu att hon är någon jag borde ha läst något av för länge sedan. Jag tycker dock att det är underligt att de har valt att ha kvar den engelska titeln, får man svar på varför om man läser den?

    • Reply Emma April 24, 2015 at 16:09

      Först när man tittade i katalogsposten på biblioteket hette den något på svenska (har glömt bort vad) men såg att de behållt titeln till slut ändå. The first bad man står kvar på engelska i boken också, det var kanske svårt att översätta mångtydigheten. Och lyxigt att ha hennes novellsamling Ingen hör hemma här mer än du kvar! 🙂

    Leave a Reply