Böcker

Hjärtat jagar allena

March 30, 2015

CarsonMcCullers

Boktips: Hjärtat jagar allena av Carson McCullers – som bara var 23 år när boken först publicerades 1940.

Boken utspelar sig i en stad mitt i det djupaste södern i USA, där det på sommaren är så varmt att man inte kan dricka kaffe till frukost, och handlar om dess invånare som på olika sätt söker sammanhang och mening. Det är Biff Brannon som sköter restaurangen, det är pojkflickan Mick Kelly som drömmer om musik och att ha en egenstans, det är Jack Blount som dricker för mycket och manar till revolution och det är doktor Copeland ”full av böcker och grubbel” som vill hjälpa dem som har det svårt. Och så är det John Singer, en dövstum man, som precis förlorat sin bästa och enda vän till ett sinnessjukhus långt borta.

“Varje kväll vandrade den dövstumme omkring på gatorna i flera timmar. Ibland var kvällarna kalla och marsvinden blåste vass och våt och det kunde regna häftigt. Men det gjorde honom ingenting. Han gick med snabba steg och höll alltid händerna djupt i byxfickorna. Men allteftersom veckorna gick blev dagarna varma och dåsiga. Hans upprördhet gav sakta men säkert vika för trötthet och han fick ett uttryck av djup sinnesfrid. I hans ansikte kom ett drag av tankfull vila som man oftast möter hos de mycket sorgsna eller de mycket kloka. Men han fortsatte att vandra omkring på gatorna i staden, alltid tyst och ensam.” (25)

Människorna i staden tyr sig efter hand till den mystiske Singer, de går hem till honom för att lätta sina hjärtan. Alla tycker de att han liknar dem, och att han förstår dem bättre än någon annan. Singer slutar i sin tur aldrig att längta efter sin vän som är den enda han kan tala med genom sina händer.

Boken tar också upp ämnen som rasförtryck och klassfrågor. Tillvaron i staden är fattig, segregerad och orättvis.

”Allt var som förut. Sunny Dixies tivoli var öppet även de kallaste kvällarna. Folk drömde och slogs och sov som förut. Och av vana hejdade de sina tankar så att de inte vandrade ut i mörkret bortom morgondagen.” (221)

Så tycker jag särskilt mycket om beskrivningarna av Mick Kelly och hennes hjärtknipande drömmar om musiken:

”Det var lite märkligt men hon hörde nästan jämt pianomusik eller annan musik inom sig. Vad hon än gjorde eller tänkte så fanns den där. Miss Brown, en av de inackorderade, hade en radio på rummet och hela förra vintern hade Mick suttit i trappan på söndagskvällarna och lyssnat på programmet. Det var mest klassiska stycken, men det var dem hon kom ihåg bäst. Det var särskilt en mans musik som fick hennes hjärta att krympa varje gång hon hörde den. Ibland liknade musiken små färgade bitar  kristallsocker, ibland var den det mjukaste och sorgsnaste hon kunde föreställa sig.” (50)

”Hon kunde komma ihåg ungefär sex melodier ur stycken av honom som hon hört. En del av dem var på något sätt snabba och drillande, andra liknade den där lukten som uppstod när det regnade om våren. Men alla gjorde de henne på samma gång sorgsen och exalterad.” (52)

3 Comments

 • Reply Sandra April 1, 2015 at 06:17

  Älskar verkligen den här boken! Sinnessjukt att ha den kännedomen om världen, fördomar och andra människors kamp när man bara är 23 år (innan internet fanns dessutom!!!).

  • Reply Emma April 2, 2015 at 13:49

   Verkligen! Nu är jag sugen på The Ballad of the Sad Cafe.

 • Reply Balladen om det sorgsna kaféet – Emma Håkansson April 8, 2017 at 13:05

  […] Läs också: Hjärtat jagar allena […]

 • Leave a Reply