Böcker

Tips på bilderböcker

November 27, 2014

Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn

Jag blir en bubbla 1

I Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn av Malin Axelsson och Klara Persson tas de stora frågorna upp: om livet, döden, kärleken – om vem man är och var man kommer ifrån.

”men vänta
hur vet jag att det kommer bli morgon
när jag somnar?”

Jag tycker om bilderböcker som vågar ta upp svåra frågor, och där berättelsen är viktigare än någon form av uppfostran.

Jag blir en bubbla 4

”men hur blir jag död?
vi blir döda genom att leva
håret blir grått och benen trötta, så bara blir det
och hur blir vi levande?
vi blir levande till exempel genom kärlek”

Jag blir en bubbla 3

Texten fångas upp av de fantasifulla och lite aviga bilderna. ”blev du den här?” ”någon här kanske?” Gorillor, rockringar, ekorrar, någon med en gul rock eller någon på motorcykel. Ljud som breder ut sig över sidorna. Smutsiga pasteller: lila, citrongult, beiget och svart.

Jag blir en bubbla 2

”hur kommer det att bli nu
när vi inte vet hur allt ska bli?”

(Tidigare Perssontips: Maximilian och Minimilian)
Och poddtips: I Augustpodden kan man höra Malin Axelsson samtala om boken, samt andra av författarna som var augustnominerade.)

 

 

Lilla stora Boubo

Lilla stora Boubo 1

En ganska ny upptäckt är Beatrice Alemagna vars bilder är så väldigt fina. (Hon har till exempel gjort Vad är ett barn?) I boken Lilla stora Boubo möter vi Boubo, som är liten men också stor. Han har stora ögon, fyra stora tänder och kan nästan gå baklänges utan att ramla. En varm bok med charmiga bilder i kollagestil. Tydliga pennstreck, som att man kan följa handens rörelser.

Lilla Stora Boubo 2Lilla stora Boubo 3

 

Vi är vänner

En av de roligaste bilderboksskaparna jag vet är Eva Lindström. Hennes senaste bok Vi är vänner handlar om vänskap, helt enkelt. På bokens första sidor kliver man rakt in i en lek:

Vi är vänner 1

”- Släpp vapnen! Upp med händerna!
Haren flinade.
Kopparormen skrattade så hon fick hicka.
Jag skrattade också lite. Kul hare.”

Lilly, Kopparormen och Haren blir vänner direkt. Så enkelt är det. De umgås i skogen. Ibland leker de husdjur, ibland bjuder haren på middag (”majrovor, majrovor, majrovor, majrovor, sallad”) men oftast gör de ingenting särskilt.

Vi är vänner 2

”Vi blev riktigt goda vänner den där sommaren.
– Ni kan få bo i mitt hus, sa jag.
Det var en vanlig torsdag och jag kände mig ensam.
– Vi bor inte i hus. Vi är vilda.
Kopparormen väste lite, Haren verkade bara generad och jag kände mig dum som frågat. Det är klart att är man vild så är man.
Jag borde ha fattat.”

Så kommer hösten och Haren går i ide. Så kommer vintern. Lilly och Kopparormen stöter på varandra i skogen ibland, men det är inte som förut. Så är det den långa längtan efter våren.

Vi är vänner 3

Å, tycker om att boken är melankolisk, pinsam och humoristisk. Lindströms bilder är så härliga också. Smutsiga skogsfärger som flyter in i varandra. Svampar, buskar och träd. Och fint med bilder som fyller ut hela uppslag.

3 Comments

  • Reply Musse – Emma Håkansson May 2, 2016 at 17:24

    […] Ett annat tips på bok av Eva Lindström: här. […]

  • Reply Kattmössan – Emma Håkansson September 6, 2016 at 20:27

    […] Lindströmstips: Musse Vi är vänner Limpan är sugen […]

  • Reply Sören, Sören, Sören – Emma Håkansson September 24, 2016 at 17:06

    […] namn kan föra med sig. Och så fina illustrationer! Andra bilderböcker av Klara Persson: Orden var är ni? Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn Maximilian och […]

  • Leave a Reply