Böcker

Boktips

October 21, 2014

Joanna Hellgrens grafiska roman Min nattbror är en väldigt sorglig och fin berättelse om Jakob, snart tio år. Jakob hade en bror som dog i en trafikolycka på sin tioårsdag. Nio månader senare föddes Jakob. Mamman talade med den nyfödda som att det var den andra pojken, den andra Jakob (de har till och med samma namn) som hade kommit tillbaka. I drömmarna talar Jakob med sin nattbror, ibland om dagarna vet han inte vem som är han och vem som är nattbrodern. När tioårsdagen närmar sig ökar Jakobs oro, han försöker vara försiktig men nattbrodern säger att det inte är någon idé. Om allt är en upprepning, blir det hans sista månad i livet?

Fin bild: “I parken ser träden ut som benen på ett jättedjur. Det har jag alltid tyckt, det är som att vandra under magarna på en vargflock.”

 

Och en av de finaste böckerna om och som tröst är Tove Janssons Vem ska trösta knyttet? Om ett litet, ensam knytt som är rädd för allt, och efter en allt för mörk och otäck natt ger sig av hemifrån.

“Men vem ska trösta knyttet med att säga, ungefär:
på natten blir det hemska mycket värre än det är.”

Knyttet vandrar långt, men är för blyg för att hälsa på de han möter, han gömmer sig för hemuler, karuseller och filifjonkor. Han känner sig mycket ensam. Så en dag, när knyttet sitter vid det stora, läskiga havet, får han syn på en flaskpost med ett litet brev från någon som är mycket rädd och behöver tröst. Då känner sig knyttet plöstligt modig, någon annan behöver hans hjälp. Han ror ut på havet, förbi hemuler, filifjonkor och stora valar och letar efter ett litet skrutt.

(Och min finaste bit:)
“och skruttet flög helt glatt i knyttets famn
och viskade: glöm bort hur hemskt det var
och minns att allt det roliga är kvar!”

1 Comment

  • Reply Bildhuggarens dotter – Emma Håkansson June 28, 2016 at 17:17

    […] böcker om och av Tove Jansson: Tove Jansson: arbeta och älska Anteckningar från en ö Vem ska trösta knyttet? […]

  • Leave a Reply