Böcker

Boktips

July 12, 2014

Här kommer tips på tre fina böcker jag snubblat över de senaste dagarna. Livet på ett bibliotek.

Parkvarelser & andra varelser av Øystein Dolmen och Yokoland är en bilderbok som handlar om livet i en park – där det finns buskar att gömma sig bakom, där fåglarna kan sitta på skulpturer och låta tankarna flyga och där egentligen allt kan hända. Bilderna är väldigt roliga och det är fullt av knasiga figurer som till exempel spelar kort, skräms eller stickar.

En annan bilderbok jag blivit förtjust i är Beatrice Alemagnas Vad är ett barn?. Boken består av charmiga och hjärtknipande porträtt av olika barn, intill beskrivningar av vad barn tänker, tycker, längtar efter (som att ha skor som blänker eller höra samma saga varje kväll) och hur det skiljer sig från vuxnas göromål och längtan. “Det är vanligt att barn inte gillar att gå i skolan. Barn gillar att blunda och lukta på gräset, jaga duvor och skrika samtidigt, lyssna på havet inuti snäckorna och rynka på näsan framför spegeln.” 

Och när det kommer till hjärtknip så finns Anna Höglunds Om detta talar man endast med kaniner (för lite äldre barn eller vemsomhelst). Boken handlar om hur det känns att växa upp men aldrig riktigt passa in eller höra samman. Att behöva vara ensam för att inte tunnas ut, trots att man kanske egentligen inte vill. Att säga fel saker vid fel tillfällen, att tycka världen är läskig och att vara sin egen vän och fiende. Bilderna i boken är så fina och stämningsfulla och går rakt in i huden, magen.

3 Comments

  • Reply Tips på bilderböcker – Emma Håkansson November 27, 2014 at 15:00

    […] ny upptäckt är Beatrice Alemagna vars bilder är så väldigt fina. (Hon har till exempel gjort Vad är ett barn?) I boken Lilla stora Boubo möter vi Boubo, som är liten men också stor. Han har stora ögon, […]

  • Reply Titta Hamlet  – Emma Håkansson October 30, 2017 at 21:46

    […] Läs mer: Barbro Lindgren – Gröngölingen är på väg Barbro Lindgren – Sagan om den lilla farbrorn Anna Höglund – Om detta talar man endast med kaniner […]

  • Reply Nya bilderböcker – Emma Håkansson April 28, 2019 at 15:18

    […] som kallas vuxna av Annica Hedin och Hanna Klinthage. Jag tyckte så mycket om Beatrice Alemagnas Vad är ett barn? Här är de vuxnas motsvarighet kan man säga – där vuxnas egenheter lyfts fram och […]

  • Leave a Reply