Böcker

Stål

June 26, 2014

Sandkorn ligger fortfarande kvar mellan boksidorna från strandläsning på Sardinien. Då var det bara blått hav mellan ön och Piombino, en kuststad i nordvästra Italien där Silvia Avallones Stål utspelar sig.  Berättelsen rör sig kring Anna och Francesca, 13 år gamla och allra bästa vänner, på gränsen mellan barndom och vuxenliv. Det är trasiga kattnosar, en kvävande hetta från solen och stålverket. Det är slitna höga hyreshus, våldsamma pappahänder och mammor med nedvända blickar. Mitt i allt detta drömmer Anna och Francesca om att bli någonting, komma någon annanstans.

“Anna och Francesca såg man aldrig gå upp ur vattnet. Det var imponerande att se hur de simmade bredvid varandra, ända ut till den yttersta bojen. De skulle ta sig till Elba en dag – simma dit, sa det – och aldrig mer komma tillbaka.” (s. 19)

Om att växa upp, om en påtaglig hopplöshet och ett slitet Italien, men också om det fina i det slitna – vänskapen, drömmarna. Jag tyckte väldigt mycket om berättelsen!

No Comments

Leave a Reply