Böcker

Tove Jansson: arbeta och älska

May 4, 2014

Har precis läst ut Tuula Karjalainens biografi om Tove Jansson. I den lär man känna hennes familj, som mamma Ham som var väldigt viktig för Tove och som ligger till grund för Muminmamman. Det handlar om arbetet: måleriet, skrivandet och tecknandet, och hur omständigheter som mörka långa krig påverkar. Man lär känna Toves kärlekar, som Tuulikki. Efter Tuulikkis första besök på ön Tove bodde på skrev Tove i ett brev: “Jag älskar dig samtidigt förtrollad och med ett stort lugn och jag är inte rädd för någonting som finns i beredskap för oss.” (s 205-206)

Så får man en bakgrund till muminböckerna. Hur de har utvecklats, vilka i Toves bekantskap som inspirerat till vilka figurer, vilka samhällsförändringar och personliga erfarenheter som ligger som grund till berättelserna och hur trött Tove kunde bli på att rita muminfamiljen när det blev ett måste, började bli en industri att förvalta. Boken varvar uttrycksfulla bitar ur brev Tove skrivit, hennes målningar och politiska illustrationer, bilder från muminböckerna, foton och berättelser om henne och tiden hon levde i.

Jag blev också väldigt sugen på att läsa om muminböckerna nu – från de första katastrofböckerna som Kometjakten där jorden hotas med undergång, via Trollvinter om varats osäkerhet och att växa upp och som bygger på kärleken till Tuulikki, till Sent i november där muminfamiljen är borta men där olika karaktärer ur muminvärlden vandrat till huset i saknad och hopp om att familjen ska komma tillbaka.

Avslutningsvis – när Mumintrollet som avsked till Snusmumriken som än en gång ger sig iväg långt bort säger: “Nu utbringar jag skålen för Snusmumriken som i natt vandrar söderut, ensam, men säkert lika lycklig som vi. Låt oss önska honom en god tältplats och ett lätt hjärta.” (s 164)

 

2 Comments

  • Reply Bildhuggarens dotter – Emma Håkansson January 26, 2016 at 22:37

    […] böcker om och av Tove Jansson: Tove Jansson: arbeta och älska Anteckningar från en ö Vem ska trösta knyttet? […]

  • Reply Sent i november – Emma Håkansson November 6, 2017 at 16:36

    […] mer: Tove Jansson: arbeta och älska Bildhuggarens dotter Anteckningar från en […]

  • Leave a Reply