Böcker

Expeditionen. Min kärlekshistoria.

February 16, 2014

I Bea Uusmas Expeditionen. Min kärlekshistoria får man följa Andrés polarexpedition då Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel år 1897 lämnar fastlandet i vätgasballongen Örnen, för att resa till Nordpolen där ingen tidigare varit. Luftfärden går inte som de planerat, och efter tre dagar tvingas de nödlanda på isen. Sedan kämpar de i månader att ta sig tillbaka till fast land, dragandes på slädar med packning på flera hundra kilo. Till slut kommer de fram till Vitön, en ö som inte ens finns med på kartorna.

Andrée, Strindberg och Fræankel kommer aldrig fram till Nordpolen. De kommer aldrig att lämna Vitön. 33 år efter att Örnen lyfte hittas kropparna av en slump. Ingen har kunnat säga vad som hände. Bea Uusma har forskat om expeditionen och försöker i boken att ta reda på sanningen om hur och varför männen dog på Vitön trots att de verkat haft all proviant och ammunition som behövts för att överleva. Det är en berättelse som fylls av kalla vindar, ledtrådar, kartläggningar, laboratorieprov, försvunna brev, svartvita fotografier, polarmedlemmarnas bevarade anteckningsböcker och Nils Strindbergs kärleksbrev till fästmön Anna, fyllda av längtan. Läs så snart du kan!

No Comments

Leave a Reply