Film & TV, Teckningar

Filmtips och en trött hund

November 29, 2012

November tonar ut i mörker. Det är filtar och tekoppar som ljumnar, kvällarna sveps in i film och serier. Har ni några filmtips till kalla kvällar? Här är några favoriter!

Roy AnderssonSånger från andra våningen och Du levande, gärna i samband med dokumentärfilmen Lev människa… för helvete… så länge du kan, för miljöerna, de blekgrå pastellerna, för melankolin och absurditeten i tillvaron. Och jag är hemskt svag för när människor utbrister i spontan sång. Dokumentärfilmen följer hans arbete med Du levande, väldigt spännande!

Wes Anderson – Allt! Men kanske allra mest The Life Aquatic with Steve Zissou och The Royal Tenenbaums. Miljöerna, karaktärerna, humorn, musiken, Bill Murray. Från Royal: Margot – “I think we’re just gonna to have to be secretly in love with each other and leave it at that, Richie.” Åh.

Krzysztof Kieslowski – Har inte kommit längre än den blå filmen när det kommer till färgfilmerna än men de står i bokhyllan och inväntar ett bra tillfälle. Tycker dock hemskt mycket om Veronikas dubbelliv. Det kändes som att Amelie från Montmartre (också favorit, fast jag tittade nog sönder den litet när det begav sig) inspirerats mycket från den, fast att Veronikas dubbelliv är mörkare och djupare.

Jean-Luc Godard – kanske allra mest Till sista andetaget och En rövarhistoriaDansscenen i den senare! Frankrike, nya vågen, Jean Seberg, Anna Karina, sextiotalet och litterära referenser i en salig blandning.

Mike NicholsVem är rädd för Virginia Woolf? med Elizabeth Taylor och Richard Burton, baserar sig på en teaterpjäs. Utspelar sig under en kväll där Taylor & Burton bjuder hem ett ungt par efter en fest, en kväll som spårar ut helt. Väldigt välspelad och rapp (och hundra gånger bättre än Carnage som kom häromåret). Ur filmen: George – “Martha, in my mind you’re buried in cement right up to the neck. No, up to the nose, it’s much quieter.”

Hal AshbyHarold & Maude, om ett omaka par som träffas genom att gå på begravningar. Cat Stevens filmen igenom och galghumor. Ashby ska vara en av Wes Andersons största inspirationskällor.

Fler tips: Vi som älskade varann så mycket (när scenen fryser så man kan säga allt man inte vågar), Trion från Belleville (jazz, grodlår och franska maffian), Persona (Ingmar Bergman), Rännstensungar (Monica Zetterlund & Cornelis Vreeswijk), Coffee and Cigarettes (Tom Waits & Iggy Pop över en kopp kaffe), Dancer in The Dark (även om jag aldrig kan titta på de fem sista minutrarna), Igelkotten i dimman (rysk kortfilm), The Go-Getter (med filmscenen från En rövarhistoria!), Blue Valentine (hemskt fin och sorglig, kärleken, måste se den igen!), Take this waltz (Michelle Williams igen, om det svåra och fina med relationer), Cinema Paradiso (alldeles hjärtskärande om vänskapen mellan pojken Salvatore och biografmaskinisten Alfredo och kärleken till filmen).

4 Comments

 • Reply Emelie November 29, 2012 at 20:38

  Har du sett The Fountain? In my humble opinion bland det vackraste jag sett i hela mitt liv.

  • Reply Emma November 29, 2012 at 20:41

   Nej, den har jag inte sett. Måste kolla upp snarast! Tackar.

 • Reply Lisa November 29, 2012 at 21:05

  Åh, så himla många bra filmer på den listan! Du kanske redan har sett, men här är några jag gillar mycket: Återkomsten, Station Agent, Spetsknypplerskan, Lore, och Paris, Texas.

  • Reply Emma November 29, 2012 at 22:41

   Har inte sett de tre sista, tack snälla för tipsen. Man får som bunkra upp inför kylan och mörkret! 🙂

  Leave a Reply